maanantai 3. joulukuuta 2018

26. - 27. raskausviikko (rv 25+0 - 26+6): Raskausdiabetes

PCOS:n takia jouduin käymään kahdesti sokerirasituksessa raskauden aikana; ensin viikoilla 12-16 ja toisen kerran viikoilla 24-28. Ensimmäistä sokerirasitusta jännitin jo ihan paaston takia ja toisaalta pelkäsin myös, että mulla todetaan raskausdiabetes, kun olen aina reagoinut voimakkaasti runsaaseen sokeriin (sydämen tykytystä, levottomuutta). Arvot olivat kuitenkin ensimmäisessä sokerirasituksessa hyvät eivätkä lähelläkään raja-arvoja. Niinpä menin rauhallisemmin mielin tähän toiseen sokerirasitukseen, koska tiesin jo, ettei rasitustesti sinällään ole mitenkään kammottava (jopa odotin, että pääsen sinne lukemaan kirjaa sen sijaan, että pitäisi tehdä töissä tylsiä kirjallisia hommia) ja arvelin, että ehkä arvot olisivat kunnossa, kun viimeksi jäivät niin selvästi alle rajojen. Verikokeiden ottaminen ei kuitenkaan sujunut tällä kertaa niin mallikkaasti kuin viimeksi ja labrahoitaja ei saanut millään otettua verikoetta vasemmasta käsivarresta, joten kaikki kolme verikoetta otettiin oikeasta käsivarresta. Olo alkoi tuntua heikolta siinä vaiheessa, kun labrahoitaja yritti vielä saada 1 tunnin verikoetta vasemmasta käsivarresta siinä onnistumatta. Hän vielä sanoi, ettei tuota 1 tunnin arvoa enää edes mitata muilta kuin raskaana olevilta, koska tutkimuksissa on todettu, ettei sillä ole mitään kliinistä merkitystä, vain paastoarvolla ja 2 tunnin arvolla on merkitystä. No, lopulta kaikki kokeet saatiin tosiaan otettua oikeasta käsivarresta ja olokin helpottui melko pian sen jälkeen, kun vasemman käsivarren sorkkiminen lopetettiin.


Sokerirasitus tehtiin aamulla klo 8-10 ja jo samana iltana tulokset olivat tulleet OmaKantaan: paastosokeri 4,4 (yläraja 5,3), 1 tunnin arvo 10,4 (yläraja 10,0) ja 2 tunnin arvo 5,4 (yläraja 8,6). Eli tuo 1 tunnin arvo meni hitusen yli ylärajan ja siitä pamahtaa heti raskausdiabetes-diagnoosi (jos yksikin arvo on poikkeava, todetaan raskausdiabetes). Olin tuloksista pettynyt ja turhautunut, vähäksi aikaa tuli sellainen olo, että olen jotenkin epäonnistunut ja huono ja tehnyt kaiken ihan väärin. Turhautumista aiheutti se, että olen yrittänyt kaikin tavoin ennaltaehkäistä raskausdiabetesta (tiesin PCOS:n olevan riskitekijä) harrastamalla paljon liikuntaa, syömällä tasaisin väliajoin ja terveellisesti ja välttämällä sokerisia herkkuja. Pidin jopa kokonaan herkuttoman lokakuun! En ole koskaan ollut ylipainoinen eikä suvussa esiinny diabetesta. Olen jo vuosia noudattanut terveellistä ateriarytmiä, syönyt paljon kasviksia ja marjoja, välttänyt kovia rasvoja ja sokeria, ja ennen unettomuutta olin aktiiviliikkuja, ja senkin jälkeen pitänyt liikunnan arjessa mukana, mutta vaan kevyempänä. En siis tiedä mitä olisin enää voinut itse tehdä enempää ehkäistäkseni raskausdiabeteksen. Kun soitin seuraavana aamuna neuvolaan, sieltä sattui vastaamaan juuri raskausdiabeteshoitaja ja siinä puhelun aikana purskahdin ihan itkuun, kun tuntui jotenkin niin turhauttavalta ja pelottavalta tämä diagnoosi. Hän oli onneksi kovin ymmärtäväinen ja lohdutti, että yleensä pelkkä ruokavaliohoito riittää tapauksissa, joissa vain yksi arvo on ylittynyt ja sekin on 1 tai 2 tunnin arvo eikä paastoarvo. Paastoarvojen hoito on kuulemma vaikeampaa. Lisäksi hän totesi, että todennäköisesti ruokavalioon ei edes tarvitse tehdä mitään muita muutoksia kuin jättää herkut pois. Hän selitti, että mun keho kestää hyvin paaston, mutta runsas sokerimäärä kerralla (sokerirasituksessa 75g) vaatii jo paljon insuliinia erityisesti raskausaikana ja tällä hetkellä mun keho ei tuota sitä ihan riittävästi, jotta verensokeri olisi pysynyt alle määritellyn ylärajan. Tämän vuoksi paljon sokeria sisältäviä ruokia on hyvä välttää. En kyllä muutenkaan ole kovin perso makealle ja raskausaikanakin olen enemmän himoinnut ihan tavallista kotiruokaa, leipää tai puuroa kuin makeita herkkuja. Mutta silti ajatus kieltolistoista ja herkuttomasta joulusta (sen lisäksi, ettei jouluna saa tietenkään syödä myöskään graavilohta tai juustoja eikä juoda punaviiniglögiä) tuntui jotenkin kurjalta. Jos jostain herkusta pidän, niin joulutortuista. Ja kyllä suklaakonvehditkin ovat aina maistuneet, kun niitä tulee syötyä vain kerran vuodessa. Nyt ne sitten saisi unohtaa.


Sain raskausdiabeteshoitajalle ajan vasta 17.12. ja sitä ennen mun pitää perehtyä ruokavalio-ohjeisiin ja täyttää ruokapäiväkirjaa kahdelta arkipäivältä ja yhdeltä viikonlopun päivältä. Ohjeissa mulle oli kova pala purtavaksi se, että aamupalan tulisi olla pieni (usein sokerit nousevat juuri aamupalan jälkeen), kun olen tottunut syömään ison lautasellisen kaurapuuroa öljyllä, marjoilla ja raejuustolla. Iso aamupala on pitänyt kylläisenä lounaaseen saakka ja on ollut helppo syödä vähän kerrallaan tasaisin väliajoin koko loppupäivä. Kokeilin nyt syödä aamupalaksi 2 viipaletta ruisleipää ja tuntui, että jo tunnin päästä kuolen nälkään. Vaikka söin aamupalan ja lounaan välissä klementiinin ja pähkinöitä, tuli lounaalla syötyä niin paljon, että tuli ähky. Äh, pieni aamupala vaatii todellakin totuttelua... Ja niitä herkkuja, joita ei yleensä tee edes mieli, tekee tietysti nyt mieli, kun ovat kiellettyjä. Kokeilin viikonloppuna rajoittaa ylipäätään hiilihydraattien määrää, mutta lopulta taisin saada verensokerin niin alas, että tuli päänsärky, koska särky helpotti vasta kun "sorruin" syömään ruisleipäviipaleen. Kaiken kaikkiaan tuntunut siis aika stressaavalta tämä syömisten miettiminen ja kontrollointi :( Toivon, että kun todennäköisesti saan kotimittarin silloin 17.12. niin stressi vähän helpottaisi, kun näkisi heittävätkö arvot todella ja milloin. Ei tarvitsisi miettiä, arvailla ja pelätä onko sokerit koholla ja syönyt väärin.


Ja kyllä, tiedän tämän olevan todella pieni murhe ja että olen onnekas, kun saan ylipäätään olla raskaana. En ole unohtanut sitä :) Mutta kyllä tämä ruoasta stressaaminen vie kuitenkin iloa raskaudesta ja nyt on ollut selvästi vaikeampi olla siinä onnellisessa raskauskuplassa, jossa sain keskiraskaudessa viettää aikaa...

3 kommenttia:

  1. Täällä kohtalotoveri! Mulla todettiin radi rv13-14, kun rasituksessa tuli arvot 5.5, 10.1 ja 6.8. Riskitekijöitä ei minullakaan ollut muuta, kuin yksi 2-tyypin dm suvussa. Oma reaktioni oli paljolti samanlainen kuin sinulla. Harmitus, itku, epäonnistumisen tunne. Enhän ole ylipainoinen, en edes perso makealle tms. :( Tätä kaikkea varjosti vielä oma verikoefobiani, ajatus päivittäisistä mittailuista ei houkutellut.

    No, kaikkeen tottuu. Kaksi viikkoa mittailin 4krt/vrk ja muutamaa ylitystä lukuunottamatta kaikki arvot hyviä! Ylityksetkin tuli joko perunaruuasta, synttärikemujen täytekakusta ja epäsäännöllisestä ateriarytmistä.

    Nyt saan pitää taukoa mittailusta, kunnes rv24 uusi kotimittausjakso. :) Ei siis syytä huoleen, vaikka rasituksessa olisikin ylityksiä, normaaliruualla, säännöllisellä rytmillä ym. voi pystyä pitämään kurissa. Ja onhan se hyvä että näitä seuraillaan. :) Tsemppiä!

    T: Laura rv16+3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, se lohdutti <3 Muakin vähän jännittää se kotimittaus, vaikka en sinällään ole veri- tai piikkikammoinen, mutta itsensä pistäminen kuulostaa silti aika... ei mukavalta :D Toivottavasti ei tarvii mittailla kauhean usein ja arvot pysyis hyvinä. Odotan kuitenkin jo että saisin sen mittarin, koska nyt stressaan ihan kaikesta ruoasta kun en pysty seuraamaan arvoja. :/ Oletko syönyt mittausjakson aikana muuten hedelmiä? Onko ne nostaneet arvoja? Mä olen syönyt aamupalan ja luonaan välissä usein klementiini+pähkinöitä, mutta nyt en oikein tiedä uskallanko jos tuo klementiini nostaa sokereita...

      Poista
  2. Se on tosiaan hyvin yksilöllistä, mikä kenelläkin nostaa sokereita. Itselläni ei hedelmät juurikaan nosta (onneksi, sillä vihreät omenat ovat olleet raskausajan himoni), sen sijaan peruna nostaa helpostikin. Kyllä se mittaaminen tosiaan mielenrauhaa antaa ja melko nopeasti huomaa, mikä nostaa ja mikä ei. :) Itse kokeilin muutamia kertoja tässä "mittaustauonkin" aikana ihan mielenkiinnosta, kun kokeilin joitain eri ruokia. Jopa pikkuisen karkkia söin yksi päivä, eikä siitäkään onneksi mennyt arvot yli. :) Täytyy sanoa, että onneksi en kuitenkaan ole mikään "herkkuhiiri", enkä käytä valkoista vehnää. Melko samalla ruokavaliolla mennään, mitä ennen diagnoosiakin. :) Minulla kun tuo mies on 1-tyypin diabeetikko, on meillä ollut kokolailla ruokavalio reilassa.

    Toivottavasti saat pian mittarin, niin helpottaa kummasti elämää ja ruokien suunnittelua! Ota kuitenkin rennosti, kun syöt perus terveellisesti ja säännöllisin ateriavälein, en usko että voi pahasti pieleen mennä. :) <3

    T: Laura

    VastaaPoista