torstai 23. elokuuta 2018

12. raskausviikko (11+0-11+6) ja alkuraskauden ultra

Pahoinvointi on entisestään helpottanut, nykyään sitä on lähinnä iltaisin eikä edes joka ilta. Jes! Väsymystä on ollut 12. raskausviikolla ihan tuntuvasti ja töiden jälkeen menen usein lepäämään 1-2 tunniksi, sitten jaksan pari tuntia tehdä jotain (tai sitten en) ja sitten alkaakin houkuttaa jo yöunille meno. Mutta oon oikeastaan nauttinutkin tuosta väsymyksen tunteesta, koska on vielä tuoreessa muistissa miltä tuntui olla jatkuvasti ylikierroksilla ja uneton ja se oli kyllä tuhat kertaa hirveämpää kuin tämä jatkuva väsymys ja haukottelu. Mielelläni nyt lepään, haukottelen ja nukun :)

Viimeisen viikon aikana nenän tukkoisuus on yllättänyt ärsyttävyydellään, joskus nenä on niin tukossa, että tulee ihan sen takia valvottua pari tuntia keskellä yötä. Päivisin tukkoisuus ei ole häiritsevää, lähinnä vain aivastelen sen 20 kertaa päivässä :D Mutta sitten nukkumaan mennessä se tukkoisuus alkaa eikä niistäminen auta mitään. Nenäsumutteita en ole vielä testannut, niitähän ei monia saisi raskaana käyttääkään ja mulla on myös pelko, että ne alkaa pidemmässä käytössä ylläpitää tukkoisuutta eli jää ikään kuin "koukkuun". Sain kyllä hyviä vinkkejä suihkeista, jotka on turvallisia raskaudenkin aikana, joten ehkä sitten kokeilen jotain sellaista jos tukkoisuus ei helpota. Periaatteessa niin pieni oire ja silti niin ärsyttävä :O En tiedä oliko sattumaa, mutta kaksi edellistä yötä sujui vähän paremmin kun nostin hieman sängyn yläpäätä eli en makaa ihan vaakasuorassa vaan pää on hivenen korkeammalla kuin jalat. Saakohan muuten enää ollenkaan maata vatsallaan? Se ei tunnu vielä mitenkään huonolta, mutta jostain luin, että vatsa- ja selkämakuut pitäisi jättää pois 12. viikon jälkeen. Joogaohjaajan kanssakin jo juttelin kun haluaisin käydä mahdollisimman pitkälle yin yogassa, jossa olen käynyt säännöllisesti viimeiset 1,5 vuotta ja hän sanoi juuri tuosta selkämakuusta, että välillä voi kääntyä kyljelleen jos ollaan pitkään selällään tehtävissä asanoissa. Mutta en kyllä vielä ajatellut alkaa sitä selkämakuuta rajoittamaan, ei siellä nyt kuitenkaan koko tuntia selällään maata! Vatsallaan siellä ei juuri maatakaan.

Kun nuo ensimmäiset 12. viikkoa eli ensimmäinen kolmannes oli vihdoin taputeltu, niin koittikin neuvolan tarjoama ensimmäinen ultra :) Kyllä sitä taas jännitti, edellisestä ultrasta tuntui olevan ikuisuus! Mutta turhaan jännitin, kaikki oli vauvalla edelleen hyvin, mitta vastasi hyvin raskausviikkoja ja sydän löi yli 160 lyöntiä minuutissa. :) Yllätyin miten pitkään saatiin ihailla vauvaa ja katsella eri kuvakulmista. <3 Ensin hän siellä rauhassa vaan köllötteli, mutta jossain vaiheessa alkoi kova jumppaaminen ja esitteli kaikki raajansa :D Lopuksi kätilö ultrasi vielä vatsalihaksetkin ja erkauman, alkavat kuulemma tutkia enemmän tätä vatsalihaserkauma-asiaa kun ei ole edes suomalaisia normeja vielä niin pyrkivät sellaiset luomaan. Mulla erkauma taisi olla vähän alle 2cm. Niskaturvotus oli n. 1mm eli ihan normaalin rajoissa. Nyt sitten vaan odotellaan vielä kirjettä kotiin siitä onko seulonnassa löytynyt mitään poikkeavaa, kun niskaturvotusta on verrattu verikokeiden tuloksiin.6 kommenttia:

 1. Hienoa, että pahoinvointi on vihdoin helpottanut ja saitte hyviä uutisia ultrassa. Varmaan mieletön tunne nähdä oma pikkuinen.

  Tohon sun aivasteluun. Ootko kuullut "Sarvikuono"-nenäkannusta? https://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/NENAeHUUHTELUKANNU-SARVIKUONO

  Äärimmäisen "seksikäs" ja "miellyttävä" vehje, NOT, mutta todella helpottaa tukkoisuutta ja aivastelua. Erityisesti kevään allergiakausina käytän tota ja helpottaa ihmeen paljon.
  Tää olisi yks lääkkeetön vaihtoehto oloa helpottamaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon itse asiassa kuullut tuosta joskus, mutta kuulostanut niin..hmmm...hankalalta ja ehkä.. ällöltä :D Niin en oo testannut, mutta ehkä jos tää jatkuu ni pitää kokeilla kaikkea. Kiitti vinkistä! :)

   Poista
 2. Suosittelen kyllä niitä nenäsumutteita. Itse en ole koskaan aiemmin käyttänyt niitä, mutta kesällä oli pakko kun nenä oli tukossa ja piti mennä hammaslääkäriin. Todella toimii!! En tiennyt ettei niitä saa käyttää raskaana, hups. Plus mä nukun kyllä edelleen viikolla 20 vatsallaan. Lopetan vatsallaan nukkumisen sitten kun maha alkaa häiritä.
  Aika kiva jos noita erkaumia aletaan ultrata enemmänkin. Enpäs ole sellaisesta aiemmin kuullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, että joku muukin nukkuu vielä vatsallaan! :D Kun eihän se maha ole vielä yhtään tiellä tai asento tunnu huonolta, niin tuntuu hassulta nukkua väkisin kyljelleen! Tosin oon nyt löytänyt sellaisen välimalliasennon tuon vatsamakuun ja kylkiasennon välistä, mikä tuntunut hyvältä :)

   Poista
 3. Vitsi miten nopeasti aika kuluu ja raskaus etenee! Oon onnellinen sun ja pienen puolesta, että kaikki on sujunut hyvin <3

  PS. Komppaan Emmaa, tuo nenäkannu on ihan pelastus! Allergikkona olen käyttänyt sitä jo useamman vuoden. Alkukankeuden jälkeen se ei edes tunnu epämiellyttävältä. Tärkeintä on vaan, että opettelee käyttämään sitä heti kunnolla oikein, laittaa suolaa oikean määrän ja sekoittaa sen kunnolla veteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo yllättävän nopeasti se aika menee :) Vaikka pahoinvoinnista kärsiessä tuntui kyllä ettei 12.viikko tuu ikinä! :D

   Poista