maanantai 13. maaliskuuta 2017

Elämä heitti eteen pari muuttujaa ja mango-banaanismoothien

Eräänä kauniina päivänä (tai ei se päivä itse asiassa ollut kovin kaunis) elämä toi eteensä haasteita, joiden seurauksena oli etsittävä uusia tapoja palautua töistä, rentoutua, hoitaa itseä ja syödä hyvin. Niiden tapojen löytäminen ei ollut ihan helppo polku, mutta lopputuloksena syntyi mm. innostus smoothieihin ja kaikkeen sekoitettuun hyvään :) Ja nimenomaan sellaisiin sekoituksiin, joita olisi mahdollista tehdä ihan osana arkea ilman sen kummempia laitehankintoja ja harvinaisten ainesosien metsästystä!

Blogissani kaikki ohjeet ovat joko muokattuja internetin ihmeellisen maailman ruokaresepteistä (linkkailen alkuperäisiä ohjeita jos olen tehnyt vain pienen muutoksen), lounastaukokeskustelujen innoittamia tai ihan vaan omasta päästä testattuja ideoita. En noudata gluteenitonta, maidotonta, sokeritonta, vehnätöntä, hiilaritonta, rasvatonta, lisäaineetonta, paleota, raakaruoka- tai muutakaan erityisruokavaliota, joten monet ohjeista sisältävät kaikkea mahdollista mikä syötäväksi kelpaa. :) Mutta tietysti niistä useimmista voi muokata omaan ruokavalioonsa sopivan korvaamalla esim. maidot ja jogurtit vastaavilla kaura- tai soijatuotteilla. 

Seinällä roikkuva satokausikalenteri kertoo, että mangolla on tällä hetkellä satokausi. ;) Sen vuoksi ne olivat kohtuuhintaisia lähimarketissa, ja oli pakko testata miltä tuore mango maistuisi smoothiessa (yleensä kun tulee käytettyä mangososetta). Hyvältähän se maistui, mutta koska tykkään itse melko kirpeistä ja selkeistä mauista, niin alla oleva mango-banaanismoothie oli ehkä omaan makuun melko miedon makuinen. Mieheni sen sijaan tykkäsi ja tämän smoothien avulla sain ujutettua hänellekin hedelmiä liha-aterioiden väliin ;)
Juotava mango-banaanismoothie

1 mango (n.  100g hedelmälihaa)
1 banaani
1,5 dl maitoa
200g maitorahkaa
1 dl rasvatonta maustamatonta jogurttia
1 tl pellavansiemenrouhetta
1 rkl mansikan tai vaniljan makuista heraproteiinijauhetta (esim. Star Nutrionin WHEY100)

Kuori ja viipaloi mango ja banaani. Lisää muut ainekset hedelmäviipaleiden joukkoon ja sekoita ne tehosekoittimessa tasaiseksi smoothieksi.


Näillä määrillä smoothiesta tulee sopivan juoksevaa juotavaksi, mutta maitorahkaa lisäämällä tai maitoa vähentämällä smoothiesta saa toki halutessaan paksumman ja lusikoitavan. Huolimatta juoksevuudesta, kaadoin tämän smoothien kulhoon, koska jostain syystä tykkään enemmän syödä kuin juoda ( :D ) ja näin sain myös mahdollisuuden koristella annoksen näin ensimmäisen blogijulkaisun kunniaksi ;) Koristeeksi viipaloin kiiviä ja ripottelin vielä päälle kaurahiutaleita, chia-siemeniä ja muutaman pakastevadelman, mutta koristeiksi kelpaavat kaikenlaiset marjat, hedelmät, siemenet, leseet ja pähkinät.

Käytän usein smoothieissa maitorahkaa saadakseni smoothiesta paksua ja täyttävää, mutta jos sen haluaa jättää pois, kannattaa lisätä tilalle vastaavaa jogurttia ja/tai jättää nestettä vähemmälle (jos siis haluaa kuitenkin smoothien olevan paksua). Intouduin tänään hyödyntämään myös hieman käyttämättömäksi jääneitä heraproteiinijauheita, mutta jos sellaisia ei kotoa löydy niin ei ole mikään välttämätön ainesosa. :) Mielestäni proteiinijauhe tuo kuitenkin smoothieen mukavaa kuohkeutta ja makua, joten kannustan testaamaan (ellet sitten noudata sitä lisäaineetonta ja täysin puhdasta ruokavaliota, heh!) Jos innostut muokkailemaan ohjeita, niin kommentoi miten onnistui ja miltä maistui! Tulin tässä samalla hieman googlanneeksi mangoa ja opin, että näin keväällä mangot tulevat yleensä Etelä-Amerikasta. Koska ne toimitetaan raakoina, ne kannattaa ostaa muutamaa päivää etukäteen kypsymään huoneenlämpöön. Kypsyminen kuulemma nopeutuu jos mangon laittaa samaan pussiin omenan kanssa, mutta tätä en ole testannut. :) Kuoren väristä ei voi päätellä mitään kypsyydestä vaan sen sijaan kypsän mangon tunnistaa siitä, että se antaa periksi painettaessa. Mango on muuten Intian kansallishedelmä ja nimi tulee sanoista ”may-key”, joka tarkoittaa puun hedelmää. Muistan, että potiessani vatsatautia Thaimaassa, apteekkari neuvoi välttämään mangoa, mikä todennäköisesti johtui mangon sisältämistä niasiinista, tiamiinista ja pantoteenihaposta, joilla on ilmeisesti aineenvaihduntaa kiihdyttävä vaikutus… Eli ei mangoa jos vatsa toimii jo ilmankin liian hyvin!


Oletko samaa mieltä mango-banaanismoothien miedosta mausta vai onko juuri suuhun sopivan makea? :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti