Blogissani kaikki ohjeet ovat joko muokattuja internetin
ihmeellisen maailman ruokaresepteistä (linkkailen alkuperäisiä ohjeita jos olen
tehnyt vain pienen muutoksen), lounastaukokeskustelujen innoittamia tai ihan
vaan omasta päästä testattuja ideoita. En noudata gluteenitonta, maidotonta,
sokeritonta, vehnätöntä, hiilaritonta, rasvatonta, lisäaineetonta, paleota,
raakaruoka- tai muutakaan erityisruokavaliota, joten monet ohjeista sisältävät
kaikkea mahdollista mikä syötäväksi kelpaa. :) Mutta tietysti niistä useimmista voi muokata omaan ruokavalioonsa sopivan korvaamalla esim. maidot ja jogurtit vastaavilla kaura- tai
soijatuotteilla.
Seinällä roikkuva satokausikalenteri kertoo, että
mangolla on tällä hetkellä satokausi. ;) Sen vuoksi ne olivat kohtuuhintaisia lähimarketissa, ja oli pakko testata miltä tuore
mango maistuisi smoothiessa (yleensä kun tulee käytettyä mangososetta).
Hyvältähän se maistui, mutta koska tykkään itse melko kirpeistä ja selkeistä
mauista, niin alla oleva mango-banaanismoothie oli ehkä omaan makuun melko miedon
makuinen. Mieheni sen sijaan tykkäsi ja tämän smoothien avulla sain ujutettua
hänellekin hedelmiä liha-aterioiden väliin ;)
Juotava mango-banaanismoothie
1 mango (n. 100g hedelmälihaa)
1 banaani
1,5 dl maitoa
200g maitorahkaa
1 dl rasvatonta maustamatonta jogurttia
1 tl pellavansiemenrouhetta
1 rkl mansikan tai vaniljan makuista heraproteiinijauhetta (esim. Star Nutrionin WHEY100)
Kuori ja viipaloi mango ja banaani. Lisää muut ainekset hedelmäviipaleiden joukkoon ja sekoita ne tehosekoittimessa tasaiseksi smoothieksi.
Näillä määrillä smoothiesta tulee sopivan juoksevaa
juotavaksi, mutta maitorahkaa lisäämällä tai maitoa vähentämällä smoothiesta
saa toki halutessaan paksumman ja lusikoitavan. Huolimatta juoksevuudesta, kaadoin tämän smoothien kulhoon, koska jostain
syystä tykkään enemmän syödä kuin juoda ( :D ) ja näin sain myös mahdollisuuden koristella annoksen näin ensimmäisen blogijulkaisun kunniaksi ;) Koristeeksi viipaloin kiiviä ja ripottelin
vielä päälle kaurahiutaleita, chia-siemeniä ja muutaman pakastevadelman, mutta koristeiksi kelpaavat kaikenlaiset marjat, hedelmät, siemenet, leseet ja pähkinät.
Käytän usein smoothieissa maitorahkaa saadakseni smoothiesta paksua ja täyttävää, mutta jos sen haluaa jättää pois, kannattaa lisätä tilalle vastaavaa jogurttia ja/tai jättää nestettä vähemmälle (jos siis haluaa kuitenkin smoothien olevan paksua). Intouduin tänään hyödyntämään myös hieman käyttämättömäksi jääneitä heraproteiinijauheita, mutta jos sellaisia ei kotoa löydy niin ei ole mikään välttämätön ainesosa. :) Mielestäni proteiinijauhe tuo kuitenkin smoothieen mukavaa kuohkeutta ja makua, joten kannustan testaamaan (ellet sitten noudata sitä lisäaineetonta ja täysin puhdasta ruokavaliota, heh!) Jos innostut muokkailemaan ohjeita, niin kommentoi miten onnistui ja miltä maistui!
Tulin tässä samalla hieman googlanneeksi mangoa ja opin,
että näin keväällä mangot tulevat yleensä Etelä-Amerikasta. Koska ne
toimitetaan raakoina, ne kannattaa ostaa muutamaa päivää etukäteen kypsymään
huoneenlämpöön. Kypsyminen kuulemma nopeutuu jos mangon laittaa samaan pussiin
omenan kanssa, mutta tätä en ole testannut. :) Kuoren väristä ei voi päätellä mitään kypsyydestä vaan sen sijaan kypsän mangon
tunnistaa siitä, että se antaa periksi painettaessa. Mango on muuten Intian
kansallishedelmä ja nimi tulee sanoista ”may-key”, joka tarkoittaa puun
hedelmää. Muistan, että potiessani vatsatautia Thaimaassa, apteekkari neuvoi
välttämään mangoa, mikä todennäköisesti johtui mangon sisältämistä niasiinista,
tiamiinista ja pantoteenihaposta, joilla on ilmeisesti aineenvaihduntaa
kiihdyttävä vaikutus… Eli ei mangoa jos vatsa toimii jo ilmankin liian hyvin!
Oletko samaa mieltä mango-banaanismoothien miedosta mausta vai onko juuri suuhun sopivan makea? :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti