Nykyään edellä mainitut varoittelut ovat alkaneet ehkä
hieman vähentyä, ja kirkuvat
varoitusmerkit ovat poistumassa banaanin lisäksi myös leivästä (lihottaa),
perunasta (liikaa hiilaria eikä saa täysjyväversiona), pastasta (siis aivan
liikaa hiilaria!) ja kananmunista (nostaa kolesterolia). Onhan banaanissa toki
hedelmäsokeria ja energiaa, mutta eikös me kuitenkin syödä myös sen vuoksi,
että saataisiin sitä energiaa ja koska syöminen voi olla nautinto? :)
Niin ja onhan se banaani nyt vaan loistava ainesosa
smoothiessa! Ai miksikö? Tässä mun 10 syytä käyttää banaania smoothiessa:
- Makeutensa vuoksi banaani ei kaipaa seurakseen muita makeuttajia, kuten sokeria, hunajaa, steviaa tai muita makeutusaineita. Näin pääsee siis helpommalla mitä makeuttamiseen tulee ja jos multa kysytään, niin banaani on terveellisempi kuin keinotekoinen makeutusaine tai sokeri, mutta nämä nyt taitaa olla nykyään mielipideasioita ;)
- Banaanin avulla smoothiesta saa helposti sopivan paksua, jolloin se toimii erityisen hyvin smoothiekulhoissa!
- Banaanit tummuvat herkästi ja jos tykkää syödä banaaninsa sellaisenaan mieluummin vihreänä kuin tummana (pilkulliset banaanit on jotain niin yööh…), niin välttyy naaman vääntelyltä, kun heittää hieman tummumaan päässeen banaanin smoothieen.
- Banaanin on todettu auttavan alentamaan kolesterolia ja verenpainetta.
- Raskaana oleville banaania suositellaan, koska se voi helpottaa pahoinvointia, auttaa ruoansulatuksen säätelyssä ja sisältää runsaasti foolihappoa.
- Banaanista on helppo jättää yli viipaleita myös koristeluun, kun jo puolikaskin yleensä riittää smoothieen.
- Banaani sisältää tryptofaania (aminohappo), joka stimuloi serotoniinin tuotantoa aivoissa. Serotoniini taas liittyy mielialan säätelyyn ja näin banaani voi auttaa mielialan nostamisessa, unettomuuden hoidossa ja hyvinvoinnin tunteen lisäämisessä.
- Banaani sisältää kaliumia, joka on tärkeää mm. lihasten hyvinvoinnin kannalta.
- Banaani on yksi harvoista hedelmistä, joka sisältää B-vitamiinia.
- Banaani sisältää runsaasti rautaa ja voi siten ennaltaehkäistä anemiaa.
*kuva lainattu magneettimedia.com |
Täysin samaa mieltä, varsinkin kohdista 1,3 ja 5! Banaani sopii myös leivontaan korvaamaan sokeria.(kuin myös taatelit, a-wink) Hiukan tummuneet banaanit päätyy meillä usein ostoskoriin, koska ne usein menee smoothieen. Pahoinvointiin banaani on oiva apu, ihan muillekin kuin vain raskaana oleville. Esim. sunnuntai-aamuisin ;)
VastaaPoistaT.Kape
Joo oon tehnyt saman huomion joskus että banaanit toimii hyvin sunnuntaiaamuisin :D Mutta tuohon makeutukseen täytyykin kokeilla välillä taateleita... :)
VastaaPoista