keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

No mutta miksi aina se banaani?

Banaani tuntui välillä olevan kiellettyjen ruoka-aineiden listalla, koska se sisältää niin paljon hedelmäsokeria. Urheilujuomamainoksessakin viitattiin, että vain apinat syövät banaania. Monissa ruokavalio-ohjeissa neuvottiin syömään paljon hedelmiä, marjoja ja kasviksia, mutta saatettiin erikseen muistuttaa, että hedelmistä erityisesti banaani sisältää paljon hedelmäsokeria ja sitä tulisi syödä kohtuudella. No, mä olen kyllä sitä mieltä, että KAIKKEA tulee syödä kohtuudella.


Nykyään edellä mainitut varoittelut ovat alkaneet ehkä hieman vähentyä,  ja kirkuvat varoitusmerkit ovat poistumassa banaanin lisäksi myös leivästä (lihottaa), perunasta (liikaa hiilaria eikä saa täysjyväversiona), pastasta (siis aivan liikaa hiilaria!) ja kananmunista (nostaa kolesterolia). Onhan banaanissa toki hedelmäsokeria ja energiaa, mutta eikös me kuitenkin syödä myös sen vuoksi, että saataisiin sitä energiaa ja koska syöminen voi olla nautinto? :)

Niin ja onhan se banaani nyt vaan loistava ainesosa smoothiessa! Ai miksikö? Tässä mun 10 syytä käyttää banaania smoothiessa:

 1. Makeutensa vuoksi banaani ei kaipaa seurakseen muita makeuttajia, kuten sokeria, hunajaa, steviaa tai muita makeutusaineita. Näin pääsee siis helpommalla mitä makeuttamiseen tulee ja jos multa kysytään, niin banaani on terveellisempi kuin keinotekoinen makeutusaine tai sokeri, mutta nämä nyt taitaa olla nykyään mielipideasioita ;)
 2. Banaanin avulla smoothiesta saa helposti sopivan paksua, jolloin se toimii erityisen hyvin smoothiekulhoissa!
 3. Banaanit tummuvat herkästi ja jos tykkää syödä banaaninsa sellaisenaan mieluummin vihreänä kuin tummana (pilkulliset banaanit on jotain niin yööh…), niin välttyy naaman vääntelyltä, kun heittää hieman tummumaan päässeen banaanin smoothieen.
 4. Banaanin on todettu auttavan alentamaan kolesterolia ja verenpainetta.
 5. Raskaana oleville banaania suositellaan, koska se voi helpottaa pahoinvointia, auttaa ruoansulatuksen säätelyssä ja sisältää runsaasti foolihappoa.
 6. Banaanista on helppo jättää yli viipaleita myös koristeluun, kun jo puolikaskin yleensä riittää smoothieen.
 7. Banaani sisältää tryptofaania (aminohappo), joka stimuloi serotoniinin tuotantoa aivoissa. Serotoniini taas liittyy mielialan säätelyyn ja näin banaani voi auttaa mielialan nostamisessa, unettomuuden hoidossa ja hyvinvoinnin tunteen lisäämisessä.
 8. Banaani sisältää kaliumia, joka on tärkeää mm. lihasten hyvinvoinnin kannalta.
 9. Banaani on yksi harvoista hedelmistä, joka sisältää B-vitamiinia.
 10. Banaani sisältää runsaasti rautaa ja voi siten ennaltaehkäistä anemiaa.Kuvahaun tulos haulle banaani terveysvaikutukset
*kuva lainattu magneettimedia.com2 kommenttia:

 1. Täysin samaa mieltä, varsinkin kohdista 1,3 ja 5! Banaani sopii myös leivontaan korvaamaan sokeria.(kuin myös taatelit, a-wink) Hiukan tummuneet banaanit päätyy meillä usein ostoskoriin, koska ne usein menee smoothieen. Pahoinvointiin banaani on oiva apu, ihan muillekin kuin vain raskaana oleville. Esim. sunnuntai-aamuisin ;)
  T.Kape

  VastaaPoista
 2. Joo oon tehnyt saman huomion joskus että banaanit toimii hyvin sunnuntaiaamuisin :D Mutta tuohon makeutukseen täytyykin kokeilla välillä taateleita... :)

  VastaaPoista