torstai 19. huhtikuuta 2018

Piinapäivien oireilut


Nyt on dpo10 ja piinapäivät pahimmillaan :D Monet raskautta yrittäneet taitaa tietää mitä nämä piinapäivät tarkoittaa ja kuinka piinaa se voi olla, kun pitää vain odottaa ja odottaa ja odottaa. On lähes jatkuvasti tietoinen oman kehon "oireista" ja muutoksista, mutta ei tiedä ovatko ne PMS-oireita vai alkaneen raskauden aiheuttamia muutoksia. Google laulaa näinä päivinä ja joka kuukausi sitä eksyy niille tasan samoille sivuille ja keskustelupalstoille, joissa jaetaan kokemuksia alkuraskauden oireista. Itsekin tietää, että eihän siinä ole mitään järkeä, mutta koko tää vauva-asia tuntuu ainakin mulla olevan enemmän tunne- kuin järkiasia. Vaikka muutoin pidänkin itseäni melko järki-ihmisenä niin tässä ei kyllä järjen ääni paljon paina :D No, joka tapauksessa, ajattelin tähän postaukseen nyt kerätä tämän kierron ovulaation jälkeiset "oireet", jotta voi sitten mielenkiinnolla seurata onko sama oirekirjo joka kuukausi vai vaihteleeko eri kierrot paljonkin toisistaan. Alla siis oireet tähän asti (dpo= days past ovulation):

Dpo 1-3 alavatsan kuplimista, rintojen arkuutta (tätä on joka kierrossa)
Dpo 4 rintojen arkuutta
Dpo 5 rintojen arkuutta, liikutusherkkyyttä, seesteinen mieliala
Dpo 6: heräsin klo 5.50 pirteänä ja energisenä; tunsin selkeitä vihlaisua/menkkajuilintaa päivällä muutaman minuutin ajan; fetajuustoa en voinut syödä koska se maistui aivan sinihomejuustolle (:D) (siskoni ei maistanut fetassa mitään erikoista); mieliala hyvä; rintojen arkuutta
Dpo 7 heräsin klo 3.30 vessaan ja valvoin sen jälkeen pirteänä noin tunnin ennen kuin torkahdin vielä hetkeksi; tunsin kipeitä vihlaisuja kohdun seudulla pitkin päivää, mutta erityisen paljon salitreenin aikana; mieliala oli melko seesteinen; rintojen arkuutta
Dpo 8: rintojen arkuutta, vähän kuumia aaltoja. Mieliala hyvä ja seesteinen.
Dpo 9: aamulla olo oli energinen ja hyvä, ei turvottanut eikä väsyttänyt yhtään. Rinnat eivät olleet aamulla arat, mutta iltaa kohti arkuus palasi. Junassa tuli hieman huono olo, mikä ei ole mulle tyypillistä. Illalla oli jonkin verran menkkapolttoja, mutta ei kovin pahoja.
Dpo 10: aamulla rinnat eivät olleet lainkaan arat, päivällä arkuus palasi hetkeksi ja taas katosi. Ei turvotusta yhtään. Aamulla hikoilutti ja oli ”kuumia aaltoja”. Ilmeisesti kehon estrogeeni- ja progesteronitasot ovat romahtaneet ja ruumiinlämpö laskenut aiheuttaen nämä kuuma aallot ja siten ennakoivat menkkojen tuloa. Tästä johtuen pettymystä ja alakuloisuutta. 

Kaiken kaikkiaan aika selkeiltä menkkoja edeltäviltä oireilta nämä nyt siis näyttävät. Menkkapoltot ovat ainoat, joita mulla ei yleensä ole kuin vasta ensimmäisenä vuotopäivänä, mutta ei niitä nytkään ole häiritsevän paljon ollut. Nuo kuumat aallot vahviten viittaa siihen, että menkat sieltä on alkamassa muutaman päivän kuluttua, koska kuumat aallot usein liittyvät alhaiseen estrogeenin ja juuri ennen menkkoja estrogeenin ja progesteronin tasot laskevat. Samoin rintojen arkuuden vähentyminen viittaa siihen, että keltarauhanen on surkastunut eli hedelmöittymistä ei ole tapahtunut. Joillakin ilmeisesti rintojen arkuus saattaa liittyä nimenomaan hormoonitasoja laskuun muiden pms-oireiden kanssa, mutta mulla rinnat tulevat kipeäksi heti ovulaation jälkeen kun keltarauhanen muodostuu ja tässä kierrossa näköjään helpottuu keltarauhasen alkaessa surkastua. 


Negakierron puolesta puhuu myös se, ettei mulla ole ollut mitään yleisiä alkuraskauden oireita, kuten palelua, metallinmakua suussa tai väsymystä. En ole ravannut vessassa, mieliala ei ole heitellyt, kahvi on maistunut hyvin ja ruokahalukin ollut normaali. Valkovuotoa ei myöskään ole eikä minkäänlaista kiinnittymisvuotoa ole esiintynyt. Tässä ei siis oikein voi huijatakaan itseään.Toki oli odotettavissakin, ettei ensimmäisestä ovulatorisesta kierrosta tärppää, mutta ainahan sitä silti pettyy. Toisaalta mieli myös korjaa itse itseään ja pian huomaa löytävänsä monia asioita, joiden vuoksi on hyvä, että juuri tässä kierrossa EI tärpännyt. Silti pettymys ja alakulo ovat väistämättömiä. Olen huomannut, että mitä enemmän annan niiden kaikkien tunteiden tulla, sitä nopeammin mieli lähtee myös hakemaan lohduttavia ajatuksia.

Toivottavasti muilla lasta toivovilla on parempi onni tässä kierrossa <33 kommenttia:

 1. Heippa, meillä on aika samankaltainen tilanne. Ovulaatiota yritetään minullekin saada aikaiseksi, tosin kohdallani päädyttiin heti pistoshoitoihin. Juuri kirjoittelin piinapäivien tuntemuksista blogiini. Kovasti tsemppiä hoitoihin, toivottavasti onni suosii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos kommentista :) Kävin lukemassa sun tekstin, tosi lupaavan kuuloisia oireita sulla, harmi että testi oli (vielä) nega :( Toivon sulle kanssa kovasti tsemppiä ja onnea, toivottavasti meidän blogit muuttuu pian odotusblogiksi! On nää piinapäivät kyllä niin...piinaa.

   Poista
  2. Kiitos! :) Piinaavaa on tämä kyllä..ja muutenkin kun tuntuu että nämä lapsettomuushoidot on olleet odottelua odottelun perään, niin sitten päälle vielä piinapäivien odottelut! Päivät tuntuu ikuisuudelta :D

   Poista